sâmbătă, 8 mai 2010

Primul program Pascal

Pentru a scrie azi primul program în Pascal avem nevoie să învăţăm prima instrucţiune din Pascal, adică o instrucţiune prin care comandăm calculatorului să scrie ceva, să afişeze un text, pe monitor. Numele acestei instrucţiuni este WRITE (cei care ştiţi engleză trebuie că cunoaşteţi sensul verbului to write).

Iar primul program şi cel mai simplu poate arăta aşa:

begin
        Write (‘Clasa a 6-a’);
end.

În Pascal există o regulă generală şi anume începutul oricărui program se face cu cuvântul begin iar sfârşitul programului se anunţă cu cuvântul end urmat de punct. Deasemenea fiecare linie de comandă se termină cu punct şi virgulă.

Execuţia programului va avea ca rezultat afişarea propoziţiei Clasa a 6-a.Observăm că pentru aceasta textul nostru trebuie cuprins între două apostroafe şi închis între paranteze. Aceasta este ceea ce se numeşte sintaxa intrucţiunii WRITE.

Pentru ca să vedem rezultatul execuţiei programului, trebuie ca el să fie scris aşa cum este în mediul de editare Turbo Pascal sau Borland Pascal, apoi să fie compilat şi lansat în execuţie (rulat).

Petru cei care nu au instalat şi nu sunt familiarizaţi cu programul Turbo Pascal sau Borland Pascal, prezentăm separat o anexă a instalării şi utilizării programului Turbo Pascal 7.0. Cei care îl au instalat pe calculator şi cunosc deja modul de lucru cu acest program, pot sări peste anexa aceasta.


Tutorial "Programarea Pascal. Şiruri de caractere"



Un comentariu: